top
Startida - Om 80-talshits.se
Intro - Om 80-talshits.se
1980
1981
1982
1983
1984
1985
1986
1987
1987
1989
Fler topplistor på 80-talshits.se
Arkiv – äldre nyheter

Simple Minds, Cirkus Stockholm 29 januari – recension och setlist


2014-01-30

Simple Minds bjuder på värmande hit-kavalkad

Kvällens bästa: New Gold Dream - en härligt mullrande rock-rökare
Kvällens överraskning: Kraftwerk-covern Neon lights
Kvällens kändis i publiken: Björn Borg(!)
Kvällens sämsta: Jim Kerrs skämt om Sarah Browns korta kjol var verkligen inte kul.

"Do you remember us?" frågar Jim Kerr i öppningsspåret Broken glass Park. Jo då. Vi som haft Simple Minds som hjältar från början och mitten av 80-talet minns storslagna och fullsatta konserter på Scandinavium och Hovet. Det var på den tiden de – tillsammans med U2 – var ett av de stora arenarockbanden. Live-specialister och ständigt på topplistorna. När de nu återupplivar sina största hits på svensk mark, är stjärnstatusen sedan länge borta, och de fyller nätt och jämnt Cirkus.

Simple Minds Cirkus Stockholm 2014

Fantastisk låtskatt från 80-talet

Det ska sägas med detsamma: Simple Minds är helt otrendiga. Mediebevakningen i samband med deras besök är i princip obefintlig. Det finns heller inget storvulet eller överagerat i deras Greatest Hits-turné. Inga försök att vara något annat än det de är: proffsiga veteraner med en fantastisk låtskatt från 80-talet, som de fortfarande levererar med tryck, men framför allt med en nyvunnen värme, glädje och åldrad värdighet. Tack för det säger vi! I dessa flyktiga och trendkänsliga tider är en konsert som denna en lisa för musiksjälen. Resten av publiken – medelålders och städad, men påtagligt entusiastisk – verkar uppleva samma sak: en känsla av värmande upprymdhet över att få återuppleva gamla musikminnen från 80-talet.

Greatest Hits Tour lovar onekligen vad den håller. Den två och en halv timme långa spelningen är en enda lång hit-kavalkad med få eller inga överraskningar, som startar på utsatt tid och levereras utan longörer och med sparsmakat mellansnack. Ingen lär heller ha blivit besviken. Bland de 24 låtarna i setlisten finns hits från hela storhetsperioden 1980-89. Redan i första setet bjuds vi på storheter som Waterfront, Promised you a miracle och Glittering prize. Efter pausen (konserten är uppdelad i två delar med efterföljande extranummer) gjuts nytt liv i de allra äldsta klassikerna: I travel, The American och Love song känns alla högst vitala. Inte minst den sistnämnda, som också är ett av de nummer som ger bäst gensvar under kvällen.

Kerr, Burchill, Gaynor – och en röststark Sarah Brown

Grundtrojkan från storhetstiden - Jim Kerr, Charlie Burchill och Mel Gaynor - är intakt. De flankeras av Andy Gillespie på keyboard, Ged Grimes på bas, samt den härligt röststarka Sarah Brown. Brown skapar vokal volym och välbehövlig dynamik till de ibland stelbenta arrangemangen. Framför allt lyfter hon låtarna från Once upon a time-LP:n. Hon hade gärna fått ta ännu mer plats. Jim Kerr har visserligen förlorat sin forna fysiska vighet och är numera tämligen begränsad i sitt rörelsemönster. Rösten är dock sig lik, och han är fortfarande den självklara medelpunkten och publikdomptören.

Som sagt, det här är inte en konsert som ger några cred-poäng, men många glada tillrop från oss 80-talsfantaster! Tack Simple Minds för en värmande hit-kavalkad mitt i smällkalla vintern!

Setlist

Set 1

1. Broken Glass Park
2. Waterfront
3. Once upon a time
4. One step closer
5. Let there be love
6. All the things she said
7. War babies
8. Promised you a miracle
9. Glittering prize
10. Let the day begin

Set 2

11. Speed your love to me (instrumental)
12. Neon lights
13. I Travel
14. Someone, somewhere in summertime
15. This is your land
16. Blood diamonds
17. The American
18. Love song
19. See the lights
20. Don't you (forget about me)

Extranummer

21. New gold dream (81-82-83-84)
22. Sanctify yourself
23. Space
24. Alive and kicking

Playlist Simple Minds 80-talet  

 

Handla Simple Minds

 

 

Simple Minds: Empires and Dance

 

Simple Minds: New Gold Dream

 

Simple Minds: Sparkle in the rain

 

Simple Minds: Once upon a time

 

Simple Minds: Street fighting years