top
Startida - Om 80-talshits.se
Intro - Om 80-talshits.se
1980
1981
1982
1983
1984
1985
1986
1987
1987
1989
Fler topplistor på 80-talshits.se
Arkiv – äldre nyheter

Peter Gabriel, Globen Stockholm 22 maj 2014 – recension


2014-05-23

Peter Gabriel tände Globen med mäktig show

Peter Gabriels "Back to Front Tour" är en mäktig föreställning i tre akter. I centrum står det klassiska och multiplatina-säljande albumet "So" från 1986. En lysande och svängig "Sledgehammer" är konsertens självklara pulshöjare och höjdpunkt.

Gabriel presenterar konsertens dramaturgi som en trerätters middag. Förrätten är ett kort akustiskt set, medan den efterföljande huvudrätten är en längre, elektrisk och mer experimentell del. Som delikat dessert serveras sedan albumet "So" i sin helhet. De två första seten innehåller förvisso ett flertal höjdpunkter (den akustiska versionen av  "Shock the monkey" är en riktig pärla), men det är tveklöst låtarna från "So" som lyfter och bär konserten.

Att höra detta klassiska album live och i sin helhet närmare 30 efter releasen, är en rik och storslagen upplevelse, och förstås ett bevis på albumets styrka och tidlöshet. Ensemblen är enastående samspelt, och musikerna är de samma som medverkade på den ursprungliga inspelningen och turnén – Tony Levin (bas), David Rhodes (gitarr), Manu Katché (trummor) och David Sancoius (klaviatur). De flankeras av de två körande svenskorna Linnea Olsson och Jennie Abrahamsson.

"Red rain", "Sledgehammer" och "Don't give up" – den sistnämnda med Jennie Abrahamsson som Gabriels duettpartner – låter alla fantastiska. De teatrala inslagen ger tillställningen både extra djup och lyster, inte minst i klaustrofobiska men samtidigt ljuva "Mercy street", då de mångtaliga och mobila strålkastarna omringar en på rygg liggande Gabriel. Den episkt vackra "In your eyes" är en perfekt avslutning på detta magnifika musikaliska skådespel.

80-talsfantasterna blir förstås inte mindre lyriska av att det avslutande extranumret är "Biko". Tyngden och pondusen i framförandet – inklusive den obligatoriska allsången – är minst lika kraftfull som den var när det begav sig på 80-talet.

"So" – ett klassiskt album och Peter Gabriels kommersiella genombrott

Peter Gabriel lämnade Genesis 1975 och hade fem soloalbum bakom sig innan han fick ett stort kommersiellt genombrott med "So". Albumet – som producerades av Daniel Lanois – låg etta på brittiska topplistan och på andra plats i USA. Också i Sverige nådde albumet som bäst en andraplats, en placering det hade under sex veckor sommaren 1986. När Rolling Stone 1990 rankade 80-talets bästa album, hamnade "So" på 14e plats.

Megahiten "Sledgehammer" var singeln som gick överlägset bäst, en låt Gabriel skrev som en hyllning till den soul- och blues-musik han växt upp med. Låten är inte minst känd för sin bildmässigt innovativa video, som vann inte mindre än nio utmärkelser på MTV Video Music Awards 1987, och som dessutom nämns som den mest spelade i MTV:s historia.

 

Peter Gabriel: Sledgehammer Peter Gabriel: Don't give up Peter Gabriel: In your eyes
Tre av singlarna från "So" – "Sledgehammer", "Don't give up" (duett med Kate Bush) och "In your eyes".


Album på CDon

Peter Gabriel: So