top
Startida - Om 80-talshits.se
Intro - Om 80-talshits.se
1980
1981
1982
1983
1984
1985
1986
1987
1987
1989
Fler topplistor på 80-talshits.se
Arkiv – äldre nyheter

Orup, "Viva la Pop"

2014-09-21 | 2016-09-25

Orup: Viva la PopUnder hösten och våren 2014-2015 bjöd Orup på en rejäl hitkavalkad på Hamburger Börs med sin krogshow "Viva la Pop". Under hösten 2016 är föreställningen på arenaturné. Många av Orups mest populära och storsäljande hits kommer från hans två första album, och det är också de som är ryggraden i showen. Här berättar vi om pop-veteranens genombrott i slutet av 80-talet.

Hitkavalkad i "Viva la Pop"

Orups samtliga 80-talshits ingår i setlisten till "Viva la Pop". Är du redo?, Min mor sa till mej och en akustisk Trubbel dyker upp tidigt. Första setet avslutas sedan i rena 80-talsextasen med Stanna hos dig (med Jessica Marberger som duettpartner), M.B., Jag blir hellre jagad av vargar och Då står pojkarna på rad. Som grädde på moset serveras Regn hos mej, Upp över mina öron och Från Djursholm till Danvikstull som extranummer.

Recensioner:

Mer info och biljetter:

1987 – Årets nykomling

1987 fick Orup en Grammis i kategorin Årets nykomling. Vid denna tid var han dock långt ifrån någon nybörjare i branschen. Han hade spelat i olika band sedan mitten av 70-talet, bland annat i par med Cia Berg i det new wave-inspirerade Ubangi. Det var dock som soloartist han slog igenom detta år. Stor hjälp fick han av att under sommaren '87 agera förband till Eva Dahlgren, Roxette och Ratata under konsertturnén "Rock runt riket".

Orup lyckades hitta en egen fåra i det svenska musiklandskapet. Hans fantasifulla pop var inte dansband eller schlager, men inte heller alternativ pop-musik i periferin. Den var någonstans mitt emellan. Den lekfulla debutsingeln Är du redo? var en svensk variant av en särskild typ av funk som kallades go-go och som var populär på Orups favoritklubb Ritz. Låten stannade en kort sejour på svenska singellistan i juni. Den verkliga genombrottslåten blev uppföljaren Jag blir hellre jagad av vargar som låg på singellistan i 14 veckor, och som också blev en långkörare på Svensktoppen, där den blev kvar i 11 veckor.

1988 – debutalbumet Orup
Orup: Orup Med det självbetitlade debutalbumet tog Orup det definitiva steget från en undanskymd tillvaro på Stockholms rockklubbar, till folkparker och Sveriges alla topplistor. Albumet gavs ut i januari 1988 och belägrade förstaplatsen på Sverigetopplistan i hela 14 veckor. Förutom de två redan släppta singlarna blev även Stanna hos dig och Min mor sa till mej stora hits. Albumet räknas fortfarande som ett av Orups starkaste, och när tidskriften Sonic Magazine 2013 rankade de 100 bästa svenska albumen någonsin, hamnade Orup på plats 38. I maj 2010 spelade Orup debutalbumet i sin helhet live på Debaser Medis i Stockholm.
Singlar
Orup: Är du redo? Orup: Jag blir hellre jagad av vargar Orup: Stanna hos dej Orup: Min mor sa till mej
Är du redo?
Sverigetopplistan: 2 v.
Jag blir hellre jagad av vargar
Sverigetopplistan: 14 v.
Trackslistan: 4 v.
Stanna hos dig
Sverigetopplistan: 10 v.
Trackslistan: 6 v.
Min mor sa till mej
Sverigetopplistan: 6 v.
Trackslistan: 4 v.
1989 – Orup 2
Orup: Orup Även 1989 var ett enormt framgångsrikt år för Orup. Det började i mars då han tillsammans med Anders Glenmark kom tvåa i Melodifestivalen, med Upp över mina öron (endast några få poäng efter segraren Tommy Nilsson). Strax efter tog sig nyutkomna albumet Orup 2 in på Sverigetoppen, där det stannade i 24 veckor, varav fyra på förstaplatsen. Under sommaren '89 gav sig Orup sedan ut på en bejublad och vilda västern-inspirerad folkparksturné. Succén toppades med två Grammisar: Årets manliga popartist och Årets kompositör.
Singlar
Orup: M.B. Eriksson och Glenmark: Upp över mina öron Orup: Då står pojkarna på rad Orup: Regn hos mej
M.B.
Sverigetopplistan: 10 v.
Trackslistan: 4 v.
Upp över mina öron
Sverigetopplistan: 10 v.
Trackslistan: 4 v.
Då står pojkarna på rad
Sverigetopplistan: 8 v.
Trackslistan: 4 v.
Regn hos mej
Sverigetopplistan: 8 v.
Trackslistan: 4 v.

 

 

Playlist Orup 80-talet