top
Startida - Om 80-talshits.se
Intro - Om 80-talshits.se
1980
1981
1982
1983
1984
1985
1986
1987
1987
1989
Fler topplistor på 80-talshits.se
Arkiv – äldre nyheter

Marie Fredriksson turné 2014, Helsingborgs konserthus – recension och setlist

Betyg 2

2014-02-20

Tack för musiken Marie Fredriksson!

Marie Fredriksson på Helsingborgs konserthus2013 bjöd på en rad högtidsstunder för oss som gillar Marie Fredrikssons 80-tal. Förväntningarna på turnépremiären i Helsingborg var därför högt ställda. Vi gläder oss åt åtta 80-talshits i setlisten, men de tunga, stelbenta arrangemangen gör att Marie Fredriksson har svårt att helt komma till sin rätt.

På prinsessbröllopet i juni framförde Marie Fredriksson en sakral version av klassikern "Ännu doftar kärlek". I december var hon huvudperson i ett rörande avsnitt av SVT:s Tack för musiken, där hon bland annat framförde "Sparvöga". Med nytt djup i rösten och med ärrad pondus bjöd hon, tillsammans med Niklas Strömstedt och den följsamma orkestern, den kvällen på en djupt drabbande stund. Det nya albumet "Nu!" som släpptes i november, är dessutom ett av hennes bästa sedan storhetstiden på 80-talet.

Turnépremiären börjar lovande med en avskalad "Så stilla, så långsamt", där en spröd och till synes något premiärnervig Fredriksson flankeras av endast en akustisk gitarr. Det blir dock mindre av denna vara under resterande del av kvällen. Istället är det tungrodda och rockiga arrangemang som dominerar och som dessvärre tenderar att överrösta huvudpersonen. Marie Fredriksson har som bekant en fantastisk röst, och med åren och efter sjukdomen har den fått en ny skörhet. Den behöver och förtjänar fritt utrymme och ett sparsmakat ackompanjemang. I konkurrens med det fem man starka bandet där elgitarrer och trummor ligger högt i ljudbilden, får Fredriksson allt som oftast svårt att göra sig hörd och komma till sin rätt. "Efter stormen" är den låt som fungerar bäst som sprakande rock-rökare. Och också den av alla hits som ger bäst gensvar hos publiken.

De lågmälda stunderna bäst

De lågmälda stunderna är få men mycket välkomna. "Ett hus vid havet" med Jokke Pettersson på gitarr och kör är finfin. Tillsammans med "Ett bord i solen" och den mäktiga "Den bästa dagen" är de kvällens höjdpunkter. De elektrifierade och stelbenta versionerna av 80-talsfavoriterna "Sparvöga" och "Den sjunde vågen" är mer svårsmälta. Den nya bitterljuva balladen "Sista sommarens vals" slarvas tyvärr bort på liknande sätt. Det är obändigt starka och vemodigt vackra melodier som vi hade önskat en mer varsam behandling av.

Setlist Helsingborgs konserthus

1. Så stilla, så långsamt
2. Kom vila hos mig
3. Bara för en dag
4. Det regnar igen
5. Sista sommarens vals
6. Ber bara en gång
7. Sparvöga
8. Ett hus vid havet
9. Ett bord i solen
10. Så skimrande var aldrig havet
11. Ännu doftar kärlek
12. Så länge det lyser mittemot
13. Om du såg mej nu
14. Efter stormen
15. Den sjunde vågen

Extranummer:

16. Mellan sommar och höst
17. Den bästa dagen
18. Tro

Marie Fredrikssons 80-tal

Marie Fredriksson slog igenom 1984 med albumet Het vind och singeln Ännu doftar kärlek. De flesta av låtarna från debuten skrev Marie tillsammans med producenten Lasse Lindbom, men även Ulf Lundell och Niklas Strömstedt fanns med bland kompositörerna. Både LP:n och singeln låg på Sverigetoppen. Framgångarna blev ännu större med de två efterföljande albumen. Den sjunde vågen från 1985 etablerade Marie Fredriksson som en av landets mest särpräglade och begåvade artister. Förutom titelspåret märks framför allt den vackra Mot okända hav och den livsbejakande Den bästa dagen.
Marie Fredriksson: Het vind Marie Fredriksson:Den sjunde vågen Marie Fredriksson: Efter stormen

Året efter debuterade Marie Fredriksson och Per Gessle som Roxette. Gessles karriär hade vid denna tidpunkt börjat gå på halvfart, medan Marie Fredrikssons var på stadig väg uppåt. Deras talanger befruktade varandra, och singeln Neverending love var det första lite vingliga steget mot det som några år senare – med LP:n Look sharp – skulle bli en världssensation.

1987 släpptes Efter stormen – Marie Fredrikssons mest framgångsrika 80-talsalbum. Albumet låg etta på Sverigetoppen i fyra veckor, och titelspåret blev en stor hit på singellistan. Året därpå sjöng Marie tillsammans med Plura Jonsson Somliga går med trasiga skor – Eldkvarns cover av Cornelis Vreeswijks klassiker. 1989 fick Marie ännu en stor hit med det finstämda ledmotivet till TV-serien Sparvöga, detta samtidigt som Roxettes The look – med hjälp av slumpen och en amerikansk utbytesstudent – blev en osannolik USA-etta.

Marie Fredriksson – "Ännu doftar kärlek", Prinsessbröllopet 8 juni 2013
 
Marie Fredriksson – "Sparvöga", Tack för musiken 13 december 2013
Playlist Marie Fredriksson 80-talet  

 

Sök Marie Fredriksson-album