80-talshits.se – startsida
Startida - Om 80-talshits.se
Intro - Om 80-talshits.se
1980
1981
1982
1983
1984
1985
1986
1987
1987
1989
Topplistor - 80-talshits.se
Arkiv

Årsbästalista 2014 – Fem höjdpunkter för 80-talsfantasten

2014-12-18
"Big Music" – Simple Minds tillbaka i storslagen 80-talsform
Hösten 2014 återuppstod Simple Minds ur en lång föredetting-slummer. "Big Music" är ett storslaget och melodiöst album som minner om ett fornstort förflutet på 80-talet. Med låtar som "Blindfolded", "Honest town" och "Human" har Simple Minds hittat ett nytt vinnande uttryck i sin synth-drivna arenarock. Årets stora glada retro-överraskning och det bästa bandet gjort sedan "Once upon a time" 1985.
 
"Retro" i SVT – faktaspäckade nostalgitripper
Retro i SVT

Tracks-listan, Filmen G, Solstollarna, Suzanne Vega – spännvidden var bred och nostalgifaktorn hög på 80-talsstoffet i SVT:s "Retro". Med Jens von Reis faktaspäckade och anekdotfyllda populärkultur-underhållning blev fredag-kvällarna under augusti-september helig TV-tid.

 
"So" live i sin helhet – Peter Gabriel tände Globen
I maj besökte Peter Gabriel Stockholm och Globen med sin "Back to Front Tour". I centrum stod det klassiska och multiplatina-säljande albumet "So" från 1986. En lysande och svängig "Sledgehammer" fungerade som självklar pulshöjare och höjdpunkt, men även "Red rain", "Sledgehammer" och "Don't give up" lät alla fantastiska. En rik och storslagen live-upplevelse!
 
Minnesvärda 80-talscovers i "Så mycket bättre"
Orup, Carola och Kajsa Grytts medverkan i femte upplagan av "Så mycket bättre" bäddade för många spännande 80-talscovers. Love Antells tonårs-poppiga "Dunkar varmt", Familjen-Johans synth-blippande och skånsk-klingande "Regn hos mig", och Ola Salos funkrockiga översättning av "Trubbel" var några av höjdpunkterna. Mest minnesvärd var dock Orups nedtonade och stämningsfulla "Främling", som rörde Carola till tårar.
 
Adolphson-Falk live – klassisk synthpop i ny akustisk tappning
När Adolphson-Falk några och 30 år efter genombrottet återvänder till sina 80-talshits är syntharna ersatta av akustiska gitarrer, ståbas och dragspel. Låtarna är både textmässiga tidsdokument och tidlösa pop-melodier, och den avskalade inramningen ger dem en ny intimitet och lyster.