top
Startida - Om 80-talshits.se
Intro - Om 80-talshits.se
1980
1981
1982
1983
1984
1985
1986
1987
1987
1989
Fler topplistor på 80-talshits.se
Arkiv – äldre nyheter

Flashdance – the musical, Chinateatern

2014-01-02 | 2016-10-19

"Flashdance – the musical" hade premiär den 30 januari 2014 på Chinateatern i Stockholm, där den spelades i drygt ett år. Från den 6 mars 2015 spelades den i Göteborg för att sedan flytta till Malmö Arena 10-12 april. Musikalen var även planerad att gå på turné under 2017 inklusive två föreställningar i Globen. Turnén ställdes dock in. Här hittar du fakta om musikalen, soundtracket och den klassiska filmen från 1983.

Flashdance – the musical Flashdance – the musical

Musikalen bygger på filmen med samma namn från 1983. Flashdance – the musical hade premiär 2008 på Theatre Royal i Plymouth. Under 2013 och 2014 är den på turné i USA. Den svenska uppsättningen är översatt och regisserad av Anders Albien, och för koreografin står Jennie Widegren. Huvudrollerna spelas av Hanna Lindblad och Rennie Mirro.

Recensioner:

Ett storsäljande soundtrack

Filmens soundtrack blev en stor succé världen över. I Sverige låg det på albumlistan i hela 36 veckor, varav 6 veckor på förstaplatsen. Tre singlar släpptes från albumet – Flashdance... What a feeling, Maniac och Lady, lady, lady. Irene Caras What a feeling och Michael Sembellos Maniac låg båda etta på amerikanska Billboard Hot 100, och de var två av 1983 års allra största hits. De finns självklart också med som nummer i Flashdance – the musical. Från filmens soundtrack märks även Manhunt med Karen Kamon, samt andra 80-talshits, såsom Laura Branigans Gloria och i Joan Jetts I love rock ’n roll.

Irene Cara hade slagit igenom 1980 med låten/filmen Fame. Med What a feeling – som hon också skrev texten till – nådde hon sin musikaliska karriärs höjdpunkt. Med den fick hon en Oscar för bästa originallåt. Kompositör och producent var Giorgio Moroder, en av 80-talets mest stilbildande producenter och låtskrivare. Förutom Flashdance är han även känd för exempelvis Neverending story, Take my breath away och för soundtracken till Scarface, Top Gun och American Gigolo.

Läs mer: Musikåret 1983
Irene Cara: Flashdance...what a feeling Michael Sembello: Maniac Joe Esposito: Lady, lady, lady
Irene Cara: Flashdance... What a feeling Michael Sembello: Maniac Joe Esposito: Lady, lady, lady
Jennifer Beals
Jennifer Beals
Hanna Lindblad
Hanna Lindblad
Flashdance – en av 80-talets stora dansfilmer

The music starts and you begin to feel it. Your body just starts to move, and you take off and you're gone. It's like you're somebody else for a second. Some nights I just can't wait to get out there.
– Alex (Jennifer Beals) i Flashdance.

Flashdance är en film om dansens magi och förlösande kraft. Den är en i raden av flera klassiska dansfilmer från 80-talet (Fame, Footloose och Dirty Dancing är tre andra storheter i genren). Flashdance regisserades av Adrian Lyne och hade premiär på svenska biografer i juli 1983. I filmens centrum står den unga Alex som på dagarna jobbar som svetsare på stålverket, och på kvällarna uppträder som bar-dansös. Hennes dröm är att dansa klassisk balett, men hon tvekar inför intagningsproven. Hon inleder en kärleksaffär med sin chef Nick på stålverket. Via hans kontakter garanteras hon ett intagningsprov på Balettakademin, men det bäddar också för konflikt.

Dansnumrena avlöser varandra i filmen (här finns till och med breakdance och isdans) och soundtracket har en central roll. Mest tongivande är Irene Caras What a feeling, som fungerar som ledmotiv genom hela filmen, och som perfekt ackompanjerar filmens avslutande solodansnummer.

 

 

Playlist Flashdance

Film/soundtrack på CDon