80-talshits.se – startsida
Startida - Om 80-talshits.se
Intro - Om 80-talshits.se
1980
1981
1982
1983
1984
1985
1986
1987
1987
1989
Topplistor - 80-talshits.se
Arkiv

80-talets tio bästa svenska duetter

2014-01-15
10.
"Stanna hos dig" (1988)
Orup/Karin Wistrand
Orup med Karin Wistrand: Stanna hos dig
Orup fick en Grammis 1987, i kategorin Årets nykomling. Även om han långt ifrån var någon nybörjare i branschen var det detta år han slog igenom som solo-artist. Kulmen nåddes året därpå då det självbetitlade debutalbumet belägrade förstaplatsen på albumlistan i hela 14 veckor. En av singlarna var denna funkigt sköna må-bra-duett med Lolita pop-sångerskan Karin Wistrand.

 

9.
"Hjärtats ödsliga slag" (1987)
Eva Dahlgren/Uno Svenningsson
Eva Dahlgren och Uno  Svenningsson: Hjärtats ödsliga slag
Alltid så ensam. Alltid i ensamhet. Alltid i ovisshet. Så lyder refrängen i denna drabbande duett, insvept i svårmod och längtan, och som röststarka Dahlgren och Svenningsson tar till oanade höjder. Från Dahlgrens sjätte album "Ung och stolt", som också blev hennes stora genombrott. 1987 fick hon en Grammis i kategorin Årets kvinnliga pop/rockartist.
 
8.
"Never again" (1982)
Tomas Ledin/Agnetha Fältskog
Tomas Ledin och Agnetha Fältskog: Never again
Agnetha Fältskog både inledde och avslutade sin hitkavalkad under 80-talet med duetter. Innan hon slog igenom som soloartist 1983 sjöng hon in denna tårdrypare med Tomas Ledin. 1982 var ett stort år för Ledin – förutom "Never again" hade han två andra hits på singellistan: "Sommaren är kort" och "Kärleken är som en studsande boll".
 
7.
"Neverending love" (1986)
Roxette
Roxette: Neverending love
Roxettes debutsingel må vara ett trevande steg mot det som några år senare skulle bli en världssensation med LP:n "Look sharp". Men det vilar fortfarande en ungdomlig och oemotståndlig charm över denna refrängstarka pop-dänga, och som duett betraktad är den alltjämt duons starkaste.
 
6.
"The way you are" (1986)
Agnetha Fältskog/Ola Håkansson
Agnetha Fältskog och Ola Håkansson: The way you are
Agnetha Fältskog toppade sin framgångsrika solokarriär med denna jättehit. Duett-partnern Ola Håkansson var på väg att avsluta Secret Service-projektet och inledde nu en ny hit-fylld låtskrivarperiod med Tim Norell och Alexander Bard. Låten ingick i "It's time for Sweden", en film och en kampanj som skulle ge Falun vinter-OS 1992. Det blev inget OS i Dalarna, men Norell-Oson-Bard fick sin första, och Fältskog sin sista, stora 80-talshit.
 
5.
"En kvinna och en man" (1989)
Niklas Strömstedt/Anne-Lie Rydé
Niklas Strömstedt och Anne-Lie Rydé: En kvinna och en man
De smäktande kärleksballaderna avlöste varandra på Niklas Strömstedts tredje album "En gång i livet". "Sista morgonen" är kanske mest känd, men en "En kvinna och en man" är minst lika storslagen. En fantastisk duett och en imponerande komposition med alla de rätta ingredienserna för den perfekta power-balladen: Stråkar, körer, svulstigt elgitarr-solo och inte minst en glödande romantisk text. Mäktigt!
 
4.
"Dover-Calais" (1986)
Style
Style: Dover-Calais
Idag är det svårt att tro att Styles klassiker bara kom trea i Melodifestivalen 1986 (efter Lasse Holm/Monica Törnell och Lena Philipsson). Låten fick dock rejäl revansch med förstaplaceringar på såväl Singeltoppen som Tracks och Svensktoppen. Kanske en av det svenska 80-talets mest kända refränger, men även bryggan (ursäkta...) är fantastisk, och den vindpinade videon förstås, och inte minst Christer Sandelins och Tommy Ekmans enastående frisyrer!
 
3.
"Som stormen river öppet hav" (1987)
Susanne Alfvengren/Mikael Rickfors
Susanne Alfvengren och Mikael Rickfors: Som stormen river öppet hav
Gotländska Susanne Alfvengren hade haft en hit med en nyinspelning av "När vi rör varann". Mikael Rickfors sjöng för första gången på svenska. Tillsammans rev de ner allt motstånd på Svensktoppen under sex veckor med denna storm-dundrande ballad, som också var ledmotiv till "En film om kärlek".
 
2.
"Så länge vi har varann" (1987)
Ratata
Ratata: Så länge vi har varann
Med fem album och en mängd hits hade Ratata i mitten av 80-talet redan etablerat sig som ett av decenniets största pop-band. Med en mäktig ljudmatta och med Anni-Frid Lyngstad som smått sensationell duett-partner, fick Ratata med denna känslostarka ballad sin största hit. Stickan Andersson och Marie Ledin på skivbolaget grät unisont vid första uppspelningen. En sann svensk 80-talsklassiker, och en långkörare på Svensktoppen.
 
1.
"Allt som jag känner" (1987)
Tone Norum/Tommy Nilsson
Tone Norum och Tommy Nilsson: Allt som jag känner
Tone Norum var vid den här tiden en nykläckt, storsäljande soloartist. Tommy Nilsson kom från en kort sejour som sångare i hårdrocksgruppen Easy action. Tillsammans gav de såväl röstdynamik som hårfager stjärnglans till Norell-Oson-Bards knivskarpa power-ballad. 80-talets starkaste duett, trots (eller tack vare?) att den också var ledmotiv till den kritikersågade "P.S. Sista sommaren". Toppade svenska singellistan i 10 veckor.

 

80-talets bästa duetter
– Playlist