top
Startida - Om 80-talshits.se
Intro - Om 80-talshits.se
1980
1981
1982
1983
1984
1985
1986
1987
1987
1989
Fler topplistor på 80-talshits.se
Arkiv – äldre nyheter

Springsteens Born in the U.S.A. fyller 30 år

2014-05-30

Bruce Springsteen: Born in the USADen 4 juni 1984 släpptes Born in the U.S.A. – Springsteens bäst säljande album någonsin, och också det som gjorde honom till den världsledande rock-ikon han är än idag. På svenska topplistan låg albumet i hela 70 veckor. Tillsammans med två legendariska konserter på Ullevi 1985 skrev Springsteen med albumets tolv oförglömliga låtar för evigt in sig i den svenska folksjälen.

Ett ikoniskt skivomslag

I och med "Born in the U.S.A." fick Springsteen en ny status som populärkulturell ikon. Den ruffigt oborstade stilen från 70-talet ersattes av en mer vältränad och muskulös fysik och image. Till det klassiska omslaget – som fotograferades av Annie Leibovitz – använde Springsteen den amerikanska flaggan. Blåjeansen, den vita t-shirten och baseball-kepsen – en slags uniform för 'the everyday american' – matchade flaggans färger, och fungerade också som en innehållsbeskrivning för albumets tolv berättelser om den amerikanske arbetarklass-mannen.

När tidskriften Rolling Stone sammanfattade 80-talet i en specialutgåva år 1990 valde man en bild från Born in the U.S.A.-sessionen som omslag, och därmed som bildmässig markör för hela decenniet.

Två legendariska konserter på Ullevi '85

Springsteen besökte Sverige och Konserthuset redan 1975. Konserten den 21 november – Springsteens andra utanför USA – är mytomspunnen och brukar sägas vara början på den långa, heta relationen mellan rock-ikonen och de svenska lyssnarna. I maj '81, i samband med "The River", återvände han för två konserter på Scandinavium och Hovet. Det var dock med "Born in the U.S.A." som den svenska Springsteen-febern nådde oanade höjder. Albumet tog sig upp på sverigetoppens förstaplats, och blev kvar på albumlistan från juni '84 till mars '86 – sammanlagt 70 veckor(!)

Med Born in the USA-turnén skapade Springsteen den fysiska muskelrock och det bombastiska live-spektakel som blivit hans signum, och där han än idag är utan jämlikar. I juni '85 besökte Springsteen Sverige och Ullevi för två legendariska konserter. I samband med avslutningsnumret "Twist and shout" satte den frenetiskt rockande bossen hela arenan i självgungning. 'The stadium breaker' var född, Ullevi fick byggas om, och idag är varje Springsteen-besök på svensk mark en minutiöst mediebevakad riksangelägenhet.

Sju klassiska hit-singlar

Sju av albumets tolv låtar gavs ut som singlar. "Dancing in the dark" var först ut i maj '84, och blev också den som sålde överlägset bäst, så även i Sverige. "Dancing in the dark" skrevs som sista låt till albumet, som svar på att producenten Jon Landau tyckte att albumet saknade en säker hit-singel. Tillsammans med den dansanta videon (där Springsteen bjuder upp en ung Courtney Cox på scen) satte den fart på album-försäljningen. Om låtens radiovänliga och synth-drivna produktion har Springsteen själv sagt: It went as far in the direction of pop music as I wanted to go – and probably a little farther.
Bruce Springsteen: Dancing in the dark Bruce Springsteen: Cover me Bruce Springsteen: Born in the USA Bruce Springsrteen: Glory days
Dancing in the dark
På svenska singellistan: 10 v.
Cover me
På svenska singellistan: 6 v.
Born in the U.S.A.
På svenska singellistan: 6 v.
Glory days
På svenska singellistan: 2 v.
Bruce Springsteen: I'm goin' down Bruce Springsteen: I'm on fire Bruce Springsteen: My hometown  
I'm goin' down
På svenska singellistan: 4 v.
I'm on fire
På svenska singellistan: 2 v.
My hometown
På svenska singellistan: 2 v.
 

Titelspåret skrevs redan 1981

Efter den akustiskt avskalade, närmast asketiska "Nebraska" från 1981 återgick Springsteen med "Born in the U.S.A." till rock n' roll med brett anslag. Skillnaden mellan de två albumen kunde inte vara större. Desto mer intressant att titelspåret till "Born in the U.S.A." skrevs vid tiden för Nebraska-albumet, och den spelades också ursprungligen in i akustisk version. Istället för att inkludera den på "Nebraska" valde Springsteen att spara, och sedermera göra om den. När den flera år senare blev huvudnummer på "Born in the U.S.A." var det med annan melodi och diametralt annorlunda produktion. Missa dock inte att lyssna på den akustiska Nebraska-versionen, som finns på samlingsvolymen "18 tracks".