80-talshits.se – startsida
Startida - Om 80-talshits.se
Intro - Om 80-talshits.se
1980
1981
1982
1983
1984
1985
1986
1987
1987
1989
Topplistor - 80-talshits.se
Arkiv

Årsbästa-lista 2013 – Fem stora ögonblick för 80-talsfantasten

2013-12-29

80-talet lever! Här är fem minnesvärda 80-talsögonblick 2013.

"Främling" 30 år – Carola bäst även 2013
Robin Stjernberg, Yohio och Ulrik Munther får ursäkta, vår röst i årets Melodifestival-final föll på Carolas house-pulserande och 30-årsjubilerande "Främling". Med sin fantastiska röst och scennärvaro, och med fläktar, pyroteknik och en upphottad version av 1983 års gula sparkdräkt, var Carola lika stjärnglänsande överlägsen nu som för 30 år sedan.
 
Känslofylld nostalgitripp med Ratata

Ratata genom 80-talet finns inte längre att se på SVT Play. Ovan ett ännu tillgängligt bonusmaterial.
"Jag gillar när det är sorgligt, vemodigt och melankoliskt" säger Mauro Scocco och blickar ut över den sömniga italienska badort där han har sina rötter. På ljudspåret rullar balladen "Vem". Ett av många minnesvärda ögonblick i denna både stämningsfulla, miljörika och faktaspäckade dokumentär om ett av 80-talets största svenska band. När "Så länge vi har varann" plockas ner i sina beståndsdelar och ljudbilden når sitt crescendo säger Johan Ekelund lakoniskt: "Här får man lite hit-feeling". Sannerligen säger vi, och vilken låtskatt från 80-talet! Årets mest känslofyllda nostalgitripp.
 
Träffsäkra ledmotiv i "Vi är bäst"
Lukas Moodyssons "Vi är bäst" utspelar sig i Stockholm 1982. Ebba Grön och KSMB dundrar ur högtalarna i de punkfrälsta flickrummen - "Vad ska du bli", "Mental istid" och en akustisk version av "Sex noll två", är huvudnumren. De läppglansprydda antagonisterna dansar till Human Leagues "Don't you want me", och den distanserade vuxenvärlden festar till Lundells "Kär och galen". Allt som allt ett soundtrack med sköna 80-talsvibrationer, och träffsäkra ledmotiv från en tid då proggen och punken var på väg att ersättas av new wave och synth-pop.
 
Extatisk "Just can't get enough" på Malmö Arena
Stämningen i Malmö Arena var het redan innan, och "A question of time" och "But not tonight" hade gjort oss 80-talsfantaster rusiga av lycka. Men när denna synth-rökare studsade igång som tredje extranummer gjorde vi som är hopplöst förälskade i tidiga Depeche Mode ett extra glädjeskutt. Extatiskt!
 
Drabbande "Sparvöga" i Tack för musiken
"Ännu doftar kärlek" på prinsessbröllopet i juni var onekligen en stor stund för oss som håller Marie Fredrikssons 80-tal högt. Vi rankar ändå "Sparvöga" - från det rörande Tack för musiken-avsnittet i december - ännu högre. Med nytt djup i rösten och med ärrad pondus bjöd Marie Fredriksson, tillsammans med Niklas Strömstedt och den följsamma orkestern, på denna djupt drabbande stund.
 
Bubblare
Gyllene Tider: "Sommartider", live Marknadsplatsen, Halmstad, 5 juli.